Saturday, 26 March 2011

Blog Assignment Jejaka Terhangat: Mak Saya Seorang Super Mom



Salam readers... assignment yang aku join kali ni agak menyentuh jiwa aku sangat2..ye la... kita kena cerita pasal  mak kita kan..

ok... heran kan kenapa aku tersentuh?? sebab nya mak aku sudah lama kembali ke rahmatullah... :(
jadi, agak tersentuh sedikit... aku sayang giler kat mak aku... moga  mak aku berada di kalangan orang2 yang soleh... :)

ok... aku ingin kongsikan sedikit tentang arwah.. setiap mak mesti pandai masak kan??? bagi mereka, masakan mak die paling top la ! macam tue gak arwah mak aku... abah aku kata.. mak aku masak dengan penuh kasih sayang.. walau pun lauk nya simple... setakat ikan goreng dan sayur rebus.. tapi selera kam anak beranak memang laju jeee... mak siap teman kan kami lagi makan aw !..huhuh..dan arwah mak aku ni garang sikit..ha??? "adik ! mak garang banyak laaarhh !!!!" jerit angah .... hahahhahaha...yes !.. arwah memang garang especially lau tak buat kerja sekolah, tak makan, balik lewat malam, tak mandi sampai ke petang, malas nak masak dan TAK SOLAT !.. fuh... die tak perlukan rotan untuk bagi sentuhan kesedaran ye.. die hanya perlu bagi cubitan power die bagi kami semua terangkat beb !!!.. hahahaha... aku takkan lupakan saat2 tue...memang adanya mak memang bagi kami pahit manis nya kehidupan... namun arwah tak lama di dunia ini untuk bersama kami .. pada 19 Ogos 2004, arwah telah meninggalkan aku sekeluarga dengan tenang nya...

mesti kamu semua nak tahu kenapa mak aku meninggal kan?? masa mak aku meninggal, aku tiada bersama nya.. aku berada di hostel.. memang aku jadi tak tentu arah la.. aku hanya tahu arwah meninggal kerana die peing kepala dan sesak nafas je... waktu tue di berada di hospital.. opss.. bukan dalam wad ye.. masa tue die nak buat rawatan kaki nya yang telah dipotong... tapi bila dah sampai kat lif hospital tue kan.. tiba2 dia macam rasa pening dan sesak nafas... abah aku macam dapat rasa mak nak pergi aw mase tue.. so... abah macam suruh mak syahadah.. along aku pon ade jugak tapi dier gi masukkan nama mak aku dulu.. abah dan mak baru nak menyusul.. bila along turun dan tengok mak macam tue..cepat2 die duduk dekat mak... mak berjaya mengucap dengan baik dan terus lelap... abah dan along macam tak sedaphati tengok. sesetengah orang dah dapat agak bila mengucap dan lelap kan.. abah teruskan jugak masukkan mak lam bilik icu untuk di periksa.. doktor buat kejutan2 banyak kali dan........ abah dan along memang tak dapat menahan untuk menerima jawapan doktor yang periksa mak tadi.. dengan hiba nya abah dan along balik dan bawa arwah mak ke rumah..

aku lak bila dapat tahu bila nak jalani ujian bulanan yang ke 3, cikgu dan pak cik aku datang dengan bawa surah yasin... bila aku nampak surah yasin, aku memang tak sedap hati beb.. aku terus menitis air mata sebab aku memang takkan sangka mak aku sakit... semalam nya kalau korang nak tahu, aku siap gelak2 dengan arwah aw dalam telefon... aku tyme uh nak mintak izin nak pergi ke camping dengan member... memang dah excited giler.. mak lak kata gi anti hati2... die soh aku blaik rumah cepat sebab die kata dier rindu dekat aku.. memang aku ade suruh mak tunggu aku.. aku rindu nak melok dan cium mak !!!!... tapi... tak kesampaian semua nya... semua nya sia2 sahaja apabila pak cik aku beritahu yang mak aku sudah tiada.... aku bagaikan lemah seluruh badan ketika itu...menangis sampai tiada daya lagi dah.. arwah mak diuruskan di rumah nenek memandangkan rumah aku tiada ruang untuk mandi kan arwah.. bila aku dah dapat nampak jaad mak.. aku peluk mak... aku cium je muka mak.. muka mak tersenyum aw... lembut lagi... badan mak masih ok lagi.. badan mak wangi sangat2... macam baby.. semua ni sebab aku dah jaga mak macam die dah jaga aku dulu...akhir nya mak meninggalkan aku...

mesti korang nak tahu kan kenapa kaki mak aku kena potong kan?? mak aku jenis tembam taw.. dan rendah sedikit dari aku... mak aku ni sakit kencing manis dan ada darah tinggi.. kaki die alami nanah yang teruk di bahagian betis kanan nya.. sampai hitam nanah uh... nanah ni jenis tak bermata aw.. so memang tak dapat cari punca nya.. sebelum ni mak aku kena kat belakang badan nya.. ya Allah.. memang arwah mak terseksa dengan sakit nya itu.. kedalam nanah uh dapat di ketahui apabila nanah uh hampir2 nak menghampiri jantung lagi 2 inci !!!!!!... syukur dapat selamatkan makmase tue.... dalam siot belakang mak kena korek... abah aku pitam tengok belakang mak... aku pon takut... aku hanye berani bila kena lihat kaki mak yang sudah dipotong... kaki uh bila dah dipotong boleh diumpamakan peha ayam ! betapa kuat nya seksaan mak ketika hidup  di dunia.. namun die bersabar sahaja... hanya mampu menangiss menahan kesakitan...

saat2 mak nak kena potong kaki.. kami semua menangis sebab takut pembedahan tue tak dapat selamatkan mak... kami takut sangat.. malam sebelum die di bedah..mak meracau... macam dah tak kenal diri die siapa... die menjerit2 kesakitan... kami menangis sambil membaca yasin... kami tak tidur bersama mak di wad.. aku dan akak bersama mak... abah, angah dan along berada diluar wad... menunggu saat pembedahan.. pembedahan tue mengambil masa 8 jam.. aku agak sahaja sebab dah lama.. bila dah selesai.. tiba2 lak mak di laporkan sakit jantung.. penyakit tue keluar kerana jantung kena bekerja lebih untuk pembedahan itu...ya Allah., kami semakin takut... akhirnya keadaan mak stabil jugak...

kaki mak di bawa balik.. yang kena basuh kaki mak ialah along.. abah kena jaga mak.. along memang meraung beb tengok kaki mak yang masih berdarah.. kaki tersebut kena di jenazah kan... dan ditanam... bila dah dibasuh.. kaki tue kena di letak kapur barus.. memang aku tatap kaki tue.. akak tak sanggup.. takut pengsan... angah pula duduk diam sebab die pon tak berani gak...

bila jumpa mak.. mak macam tak berapa kenal dengan kami.. bila dah lame2 baru lah mak ok... dan aku punye turn untuk jage mak.. aku belajar menjaga arwah.. mandi kan die.. pakai kan pampers.. letak losyen di badan nya.. membersihkan kemaluan nya... menyikat rambut mak dengan kemas... badnan mak aku bukan kecil ye... bukan semua orang mampu menjaga mak mereka seperti kami lakukan... bukan nak membangga kerana ketika aku menginap di hospital itu, aku tengok ramai ibu2 yang dibiarkan begitu sahaja... mengharapkan nurse membersikan berak dan kecing mereka... kekadang aku pon join bersihkan sama.. tak kira la bangsa Melayu ke, India ke, dan Cina.. semua aku buat,... bau uh aku letak belakang la.. sebab tak sanggup tengok mereka tersadai macam mayat hidup !.. bila dah meninggal baru la nak ambil.. apa punya anak la tue.. memang tak cium bau syurga la gamak nyaa !...

dugaa yang mak terima memang kuat... moga segala dosa2 nya Allah gugurkan ketika die menahan seksaan sakit nya ketika dibedah.. dan selepas di bedah...

kepada semua anak2 di luar sana. kalau mak korang sakit.. jangan nak mengeluh ! jangan nak komplen sebab mak korang uh tak komplen sikit pon bila nak buang berak korang.. siap korang sepak agi pampers uh ke muka mak korang.. korang mana tahu apa tyme uh.. tahu nak je kan... jadi... jaga lah mak kita selagi masih hidup... aku sudah tiada mak.. hanya bergantung kasih pada abah dan adik beradik serta mak cik2 yang sudi nak sayang kan aku.... jangan la sia2 kan mak... mak lah penenu kita masuk syurga ataupun tidak..

pesan kat mak korang yang Hani Love kirim salam... moga mereka menjaga kesihatan mereka iagar tidak terseksa sakit seperti arwah mak.. sentiasa lah dekat dengan Allah ye..

aku harap dapat jumpa mak balik... menangis dalam hati jek bila dapat tatap orang lain peluk mak diorang.. duduk sendirian je la tanpa ada mak.. kekadang bayangan mak macam ada je dalam rumah ni.. pada abah lah aku peluk dan cium.. even abah aku kurus kan... tapi tak kira.. ! peluk gak.. bagi abah hepi.. abah pon dah lama susah.. nak bagi abah hepi !

jadi.. selesai sudah aku ceritakan semua ni.. aku tag kan kepada kawan baik aku iaitu Effeyra Khamsah..mama die pon mak angkat aku.. :)



7 comments:

diyana said...

saya tag awak!! ^^

http://diyanadena.blogspot.com/2011/03/1st-contest-yaya-candid-time.html

nurkass said...

salam..
ziarah kembali n folo..

so, moralnya pada yg masih mempunyai ibu bapa, berbaktilah pd mereka..sesunguhnya tiada galang gantinya..

mawar said...

takziah bt awk sekeluarga..walaupun agak lambat..simpati sy mendengar coretan cerita awk..maafkan sy..btapa tabah awk menjaga insan t'sayang..semoga awk & keluarga mendapat ganjaran b'lipat ganda & semoga arwah mak t'golong dari org2 b'iman..amin

Jejaka Terhangat said...

takziah jugak daripada JT..cerita yg sangat tacing. semoga arwah ditempatkan di dalam golongan yg diredhai Allah ye..nasihat cik hanie sangat berguna. terima kasih..

asaimen dicheck..nnti keputusannya keluar jgn lupa tgk ye..=)

grawwrbabe. said...

ok jt :)

Siti Safiyyah said...

sedih bace..takziah utk hanie sekeluarga..

teringat arwah atok ss..dulu sebelum dia meninggal, dia hidap kencing manis jugak..belakang dia kene korek sebijik macam arwah mak awak..tak sanggup nak tengok, hanya dengar mak ss cerita..mujurlah ss sempat jaga arwah sebelum dia pergi..so skang mak suh jaga makan sebab takut nanti dapat kencing manis macam arwah atok..

grawwrbabe. said...

ye ke??? waaa... yg belakang bdn tue hani tak berani tgk...