Wednesday, 23 February 2011

inspirasi guru ku !

hahaha.. bebudak yang suke sakat cikgu mereka !

salam readers !

heee~~... memandangkan aku sudah mendapat result STPM kan, jadi mase untuk mengisi borang UPU perlu diisi untuk merangka mase depan ku.. moga aku dapat buat keputusan yang terbaik.. lebih maklum pula, peluang pelajar tingkatan 6 lebih banyak ke universiti.. cabang yang ditawarkan juga banyak dan lebih detail..

pagi ini aku pergi ke sekolah bersama rakan tembam ku..hahaha... boleh la tembam skit sebab dah duduk rumah, tapi memang la.. aku sendiri pon dah start naik berat nye..agaknye sebab senang hati kot..hahaha... ok2.. berbalik cter aku tue... actually tujuan aku pergi ke sekolah untuk menemankan rakan ku iaitu NAZIERA ambil sijil2 yang masih belum diambil.... sijil2 tue penting juga kerana pengisian permohonan UPU memerlukan kod2 yg berkaitan maklumat sijil...jadi setelah kami selesai ambil semua sijil yang diperlukan..kami pergi jumpe cikgu kesayangan kami iaitu EN. KHIR KASSIM .. :)

bila dah jumpe cikgu kami ni... aku lah orang paling nak tahu tentang bidang mane aku sesuai.. cikgu aku pon mule lah melihat2 aku punye result... alhamdulilah... ape yang dier komen agak menyedapkan hati even aku ade kantoi dalam pengajian am.. fuhh. pengajian am penting sangat tapi aku agak slow dalam bidang kenegaraan deyh... hehhee... moga aku makin mahir pada masa akan datang...

lepas tue kami banyak bincangkan tentang kelebihan jadi cikgu... wah... aku dan naziera dah mula berangan nak jadi cikgu.. sedangkan aku ni garang meh.. macam mak singa tue...heheh.. apa yang buat aku terkejut kan.. cikgu pengajian am aku datang ke arah aku dan cakap, " hani, kamu mahu ambil ape?? cube lah ambil bidang LAW.."
hahahaha... ya ampun... aku paling takut dengan bidang tue la... aku ni memang garang tapi kalau bab undang2, taku tak terbawa.. aku sendiri dapat rasai kemampuan aku meh...bak kata pepatah, "jangan angkat bakul sendiri"..eyh, ade ke pepatah mcm tue?? ngee.. tibai aje uh....

bila dah banyak kali bincang.. hati aku lebih minat dengan SEJARAH dan BAHASA MELAYU... waa... even tyme belajar aku agak sengal2 ubi kan..heheheh...naziera dah sure ambil pendidikan... same jugak macam aku.. SEJARAH dan BAHASA MELAYU meh..agaknye kami ni sehati sejiwa kot.maklum la..ke mane kami bersama.. susah senang bersama... weee~~~~

isu kami makin hangat bila kami berbincang tentang ciri2 menjadi cikgu... nak tahu sebab ape isu tue yang kami ambil port penting?? sebab aku teringin nak tahu bagaimana nak ambil perhatian pelajar2 terhadap cikgu2 di waktu pembelajaran... kalau kita nak pelajar2 pandai, mesti lah tarik perhatian anak murid kan... ni anak murid dok ngantuk dan tidur.. pastu borak pulak... aku memang JAM jek budak2 buat hal kalau aku yang ngajar..hahahaha... dah pernah merasa keadaan tu..hehe... memang cikgu2 ku kuat kesabaran nya... malah, mereka pasti sentiase diberkati Allah sebab tidak berhenti mencurahkan ilmu2 mereka kepada anak murid... siap bimbing dengan lebih dekat lagi dengan harapan anak murid nye mempunyai keinginan belajar subjek mereka.. sejuk nye hati aku memandang situasi cikgu2 aku... kalau aku begitu.... memang aku pon nanges..waaaa ~~

tambah pula, arwah ibu aku juga seorang guru... guru tadika aje.. tapi dugaan mengajar tetap ade meh... nak tahu sebab ape?? sebab nak bagi tangan anak2 tue mudah menulis tue mencabar yang amat.. aku ingat agi.. mak aku ajar aku tulis ABC.. dier tekan jari aku bagi lentik..waaa.. sakit gilerrr ! tapi at last aku boleh menulis.. majoriti anak murid mak aku cemerlang bila dah masuk sekolah kan... jadi, sumbangan guru tadika pon tiada kurang nye.. inikan pula guru2 sekolah rendah dan menengah... sekolah menengah lah paling mencabar sebab melayan kerenah anak murid yang makin membesar dan akhlak yang sungguh rendah.. memang kena gulai budak2 ni... huhuhuhu... aku solute cikgu HALIZA ku.. sebab dier guru otai sekolah aku... heheh...

ok2... cukup cter sal cikgu2 ni... aku doakan moga guru2 ku yang sudah anyak curah kan keringat mereka untuk kami dirahmati Allah dan sentiasa tenang semasa mengajar..moga mereka sentiase kuat hadapi dugaan mereka.. amin !

sekian..wif lot of love.. HANIE !


4 comments:

diyana said...

hanie..diyana nie..hanie nak join contest x?? sebab saya ada tag nama awak tok join contest muncung paling cun habis..link yang saya tag awak kat bawah ni... (^.^)

http://diyanadena.blogspot.com/2011/02/contest-muncung-paling-cun-habis.html

Naqya Nazrey said...

saya, Naqya bukan bekas penari kebudayaan kampung pisang bersetuju dengan pilihan anda untuk menjadi seorang guru. hehehehe :)

grawwrbabe. said...

hehhehe...diyana... i will join it sygg... tapi mcm mne nk tag kan ye..xtaw la..

naqiah... heee.. ilove u alwaysss

Lieya Farhana Mohd Ali said...

follow (=